HIV/AIDS

Aids,odnosno sida predstavlja jako ozbiljno oboljenje imunološkog sistema, najčešće sa katastrofalnim ishodom. Uzročnik ove bolesti jeste virus HIV-a.

Jako je važno naglasiti da HIV i AIDS nisu ista stvar. Pacijent koji ima HIV, ne mora da znači  da poseduje i AIDS. Ali s druge strane, pacijent koji ima AIDS, odnosno sidu, mora imati i HIV.

Infekcija HIV virusa prenosi se putem razmene telesne tečnosti koje se luče u okviru polnih organa muškrca i žene u toku seksualnog odnosa, ali i preko krvi i mleka iz dojki. 
Osobe koje nisu zaštićene u toku seksualnog odnosa, odnosno koriste zajedničke igle tokom ušpricavanja nečega u organizam, poseduju veliku šansu za zarazu.  
Tečnost kao što je pljuvačka, suze, urin, takođe sadrži virus, međutim u jako maloj količini, koja je nedovoljna da bi došlo do prenošenja virusa.
HIV – AIDS jeste ekstremna opasna bolest. Svi koji su redovno aktivni seksualno, a pritom ne koriste zaštitu, ili koriste iste igle za injekcije sa nekom osobom iz bilo kakvog razloga – trebalo bi da se testiraju.

Pošto nastane infekcija HIV virusom, što se utvrdilo testom na virus HIV-a, prvi simptomi se često jave jako brzo. To označava prvu fazu infekcije HIV-a
 
Odsustvo simptoma – tj. neki pacijenti nemaju nikakvu vrstu simptoma u toku prve faze
Simptomi slični simptomima gripa
Povišenost temperature
Nagla Iscrpljenost
Glavobolje
Uvećani limfni čvorovi
Može se desiti da u narednom periodu od nekoliko godina, pacijent ne primeti nikakve AIDS simptome. Ova faza je poznata kao latentna.(mirovanje virusa). Ova faza obično traje nekoliko godina. U okviru ove faze ne postoje simptomi – poznata je po tom što su HIV simptomi dovedeni na minimum ili su skroz odsutni. 
 
 
AIDS, u našem narodu poznatiji pod nazivom SIDA, je zapravo klasifikacija osoba, koje pored infekcije HIV virusa, dobijaju i neku vrstu bolesti koja je u stanju da iskoristi oslabljeni imunološki sistem pacijenta.

Do danas jos nije pronadjen lek za ovu bolest, mada postoje terapije kojima se usporava napredovanje bolesti.

[spiffy-calendar]