Priprema za trudnoću

Psihološka priprema
Na emotivnom planu tokom trudnoće javljaju se drastične promjene koje se javljaju kod svih žena i sasvim su normalne. Najbolji način da se pripremite za takve promjene je da se upoznate sa njima, da se posavjetujete sa vašim ginekologom, a takođe i da uključite vašeg partnera u to.


Hormonske promene – određeni hormoni se u većoj mjeri luče što kao posljedicu ima česte i nagle promjene raspoloženja od nezadovoljstva do ushićenja. Nesigurnost i pretjerana osjetljivost su takođe karakteristični za trudnoću. Takve promjene su normalne i nemojte se loše osećati zbog toga. Važno je da ih vaš partner i vi kao takve prihvatite i da se radujete onim trenucima kada ćete biti zadovoljni i srećni u svojoj koži.


Promjena fizičkog izgleda – mnoge žene izgube samopuzdanje misleći da su debele, ružne, nepoželjne. Ono što morate da shvatite je da je trudnoća vrhunac ženskog života. Vi stvarate život i morate da budete ponosni na sebe i na svoju plodnost. Budite zadovoljni u takvoj ulozi.


Ulazak u nepoznato – trudnoća vas uvodi u potpuno drugačiji način života. Važno je da prihvatite da će ubrzo vaša budućnost uključiti još jedno novo ljudsko biće koje sa sobom nosi nove odgovornosti ali i novi oblik sreće.


Fizička priprema
Bavljenje fizičkim aktivnostima nije važan faktor samo za trudnoću i porođaj već i za cjelokupno vaše zdravlje. Odvojite dio svog vremena da biste održavali kondiciju i da biste doveli sebe u dobru formu. Preporučuje se bavljenje lakšim oblicima fizičkih aktivnosti i tokom trudnoće, sve u cilju što bezbrižnije trudnoće i lakšeg porođaja.


Vježbe tokom trudnoće
Vrlo je važno da se tokom trudnoće ne prestaje sa fizičkim aktivnostima kojim ste se bavili ranije. Izdvojite do 30 min dnevno na vježbe. Dobri efekti vježbanja tokom trudnoće su mnogobrojni:

• Umanjuje se rizik trudničkog dijabetesa
• Veća izdržljivost
• Umanjuje neprijatnosti trudnoće
• Popravlja stav i oblik tijela
• Manje umora
• Smanjen rizik od carskog reza
• Brži oporavak od porođaja


Ono što je bitno je da se ne bavite nikakvim fizičkim aktivnostima gdje možete da se povredite, da padnete kao što je: tenis, košarka, odbojka, jahanje i druge aktivnosti.
Prije nego što počnete da se bavite bilo kakvim vježbama tokom trudnoće konsultujte svog doktora.