Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

child

Čestitamo Vam na postignutoj trudnoći! Četrdeset nedelja velikih promena i uzbuđenja je započelo od prvog dana Vaše poslednje menstruacije. Vi ćete osetiti prisustvo neznog bića koje raste i razvija se u Vašoj materici. Uprkos tome, nećete znati oblik i veličinu Vaše bebe iz nedelje u nedelju. Intrigirani ste rastom Vaše bebe? Ovo su faze razvoja i rasta Vaše bebe po nedeljama.
1 nedelja
Ova nedelja je zapravo još uvek menstrualni ciklus. Zapravo, začeće se jos nije dogodilo. Aproksimativan dan koncepcije, tj začeća Vaše bebe se bazira na osnovu prvog dana vaše poslednje menstruacije.
2 nedelja
Fertilizacija se događa na kraju druge nedelje. Fertilisana jajna ćelija se deli i ima dva dela 30 sati nakon fertilizacije. Kako nastavlja da se deli lagano se kreće ka uterusu kroz falopijanove tube. Nakon podele na više od 32 dela, ova ćelija se naziva morula.
3 nedelja
Do treće nedelje trudnoće Vi još nećete biti svesni online paper editor da ste trudni. Jajna ćelija koja je sada podeljena se pripija za zid uterusa i sada se zove blastocit. Vrlo je mala, veličine od 0.1 – 0.2 mm u prečniku.
4 nedelja
Sada se začetak formirao u embrion. Embrion produkuje hormone, horioni gonadotropin (HCG), pa ukoliko uradite test na trudnoću, rezultat će biti pozitivan.
5 nedelja
U ovoj nedelji dužina fetusa je oko 1.27mm. Nervni sistem, mišići i kostani sistem se polako formiraju.
6 nedelja
Prosečna veličina embriona je oko 2 – 4mm od vrha do butina. Nerv duž kičme je zatvoren. Iako se još ništa ne čuje, bebino srce započinje da pulsira u ovoj nedelji. Digestivan i respiratorni sistem su formirani i mali delovi od kojih će se formirati ruke i noge se naziru.
7 nedelja
Na kraju sedme nedelje, embrion je veličine oko 5 – 13mm po dužini i 0.8g po težini, otprilike veličine zrna graska. Formiraju se ramena i male ruke. Srce je podeljeno na desnu i levu komoru, kao i pluća sa dva plućna krila.
8 nedelja
Veličina je 14 – 20mm po dužini. Mnoge promene su se dogodile kod Vaše bebe. Ukoliko to može da se vidi, nos i očni kapci su formirani, kao i uši. Bronhije, kanalici koji povezuju pluća i grlo počinju da funkcionišu. Ruke su malo veće sa laktovima. Sve ovo se dogodilo za samo šest nedelja razvoja.
9 nedelja
Usne skoljke se formiraju, stopala i ruke nastavljaju sa rastom i pojavljuju se i prsti na rukama i nogama. Ono počinje da se pokreće iako Vi te pokrete još ne osećate. Uz primenu Doplera može se čuti rad srca. U ovoj nedelji velicina će biti 22 – 30mm po dužini i oko 4g težine.
10 nedelja
Svi vitalni organi započinju da rade zajedno. Rast mozga se nastavlja brzo, gotovo 250 000 novih neurona se razvija svakoga minuta. On/ona počinje da liči na malo ljudsko biće sa 32 – 43mm i oko 7g težine.
11 nedelja
Od ove nedelje do 20, rast bebe je vrlo brz. Od 44 – 60mm i 8g do 14 – 16cm i težine od 260g u 20 nedelji. On/ona ima glavu koja je polovina ukupne dužine tela. Spoljašnje genitalije su se razvile, ali je još rano da bi se utvrdio pol ultrazvukom.
12 nedelja
Lice bebe je kompletno formirano, tu su mali obrazi i nos. Mali prsti i nožni prsti su potpuno odvojeni. Creva su u abdominalnom delu. Brzina rada srca se povećava. Aproksimativno beba je dostigla 63mm i 14g težine.
13 nedelja
Na kraju prvog trimestra, razvijena placenta obezbeđuje kiseonik, hranljive materije i ekskreciju bebinih produkata. Očni kapci bebe su zatvoreni da bi stitili oči koje su u razvoju. Fetus je dostigao dužinu od 76mm i težinu od 19g.
14 nedelja
Tri meseca nakon začeća, dužina je oko 80 – 110mm i težina oko 25g. Njegov/njen vrat je duži i jači. Malje, nežne dlačice koje pokrivaju celo telo i štite kožu počinju sa rastom u ovoj nedelji. Prostata kod muškaraca ili jajnici kod ženskih beba rastu od abdomena do male karlice.
15 nedelja
Kosti i koštana srž u celom koštanom sistemu nastavljaju da se razvijaju. Ukoliko je beba ženska, ovarijumi započinju sa produkcijom miliona jajnih ćelija u ovoj nedelji. Koža bebe je vrlo tanka, toliko da se vene mogu videti. Krajem ove nedelje dužina je 113mm i težina 49g.
16 nedelja
Fetus počinje da se pomera. Ali nemojte se brinuti ukoliko to ne osećate. Kalcijum se nagomilava u koštanom sistemu istovremeno sa rastom bebe. Vaša beba je sada 116mm i 80g težine.
17 nedelja
Sa dužinom od 12cm i težinom od 100g, beba je još uvek mala. To je period kada se razvija masno potkožno tkivo koje održava telesnu temperature bebe nakon rođenja. Da li ste znali? Kada se on/ona rode težina ovog zaštitnog sloja dostiže i do tri četvrtine ukupne telesne mase.
18 nedelja
Pokušajte da pevate pomalo, jer beba sada već može da čuje. On/ona Vas mogu iznenaditi ukoliko čuju nešto glasno. Oci bebe se razvijaju. On/ona će osetiti svetlo ukoliko uperite lampu u stomak. Dužina je 14cm i težina 140g.
19 nedelja
Bebino tealo je pokriveno nekom vrstom voštanog sloja koja štiti kožu od povreda. Mozak bebe sada ima milione motornih nerava i zbog toga može da se konstantno pokreće, kao i da npr sisa palac. Težina je oko 226g i dužina gotovo 16cm.
20 nedelja
Gotovo polovina faza je prosla. Sada, težina je oko 260g i dužina 14 – 16cm. Ispod žastitnog sloja, formira se derma bebe, epiderm i spoljašnji sloj. I kosa i nokti rastu u ovoj nedelji.
21 nedelja
Crevni sistem je razvijen i absorbuje šećer iz tečnosti koja stiže preko digestivnog sistema. Beba se kreće malo sporije jer je težina 340g i dužina 20cm.
22 nedelja
Beba sada koristi čula i uči da raste svakoga dana. Svake nedelje njeno lice je sve više nalik onom koje će imati na rođenju. Odnos glave i tela je mnogo proporcionalniji.
23 nedelja
Uprkos razvoju masnog tkiva u telu, koža je naborana. To je zbog brže produkcije ćelija kože u odnosu na masne ćelije. Ona sada već ima naviku ‘vežbanja’, pomera prste, ruke i noge neprestano. Težina je gotovo 450g.
24 nedelja
Pluća počinju da udišu kiseonik iako beba još uvek prima kiseonik preko placente. Kao priprema za život u spoljašnjoj sredini, van materice, bebina pluća proizvode surfaktant koji održava zapreminu vazduha u plućima.
25 nedelja
Beba štuca, da li to osećate? To je znak da pokušava da diše. Ona udiše i na taj način uklanja amnionsku tečnost iz pluća. Ukoliko je progutala više amnionske tečnosti, ona će štucati. Težina je 560g.
26 nedelja
Težina je sada 850g. Oči koje su dosada bile zatvorene se otvaraju i počinje da trepće. Trepavice rastu, a takođe i kosa na glavi.
27 nedelja
Prva nedelja trećeg trimestra, pluća, jetra i imuni sistem nastavljaju sa razvojem. Ipak, ukoliko se rodi šansa da preživi je 85%. Dužina je 23cm i težina 900g.
28 nedelja
U ovoj nedelji, težina je oko 1100g i dužina 25cm. Mozak bebe raste i širi se. Masno tkivo se povećava i kosa nastavlja da raste.
29 nedelja
Adrenalne žlezde počinju sa produkcijom hormona kao što je androgen i estrogen. Ovi hormoni stimulisu produkciju prolaktina u majčinom telu i počinje produkcija kolostruma-majcinog mleka.
30 nedelja
Masno tkivo se povećava kao i težina bebe i težina dostiže 1400g, a dužina 27cm u ovoj nedelji. Pošto je sada veća pokreti su mnogo aktivniji.
31 nedelja
Placenta još uvek obezbeđuje hranljive materije koje su potrebne bebi. Cirkulacija u placenti omogućuje bebi da produkuje urin. Ona urinira gotovo 500ml svakoga dana u amnionsku tečnost.
32 nedelja
Prsti na rukama i nogama su potpuno formirani, kao i trepavice, obrve i kosa, pa se glava bebe može jasno videti. Zaštitni sloj koji je štitio kožu polako počinje da se skida, ali deo njega ostaje i na rođenju na ramenima i na ledjima. Sa težinom od 1800g i dužinom od 29cm, sposobnost da prezivi van materice je mnogo veća, ukoliko se rodi u ovoj nedelji.
33 nedelja
Sloj koji pokriva kožu bebe je vrlo debeo. Pluća su gotovo zrela i beba diše svakoga dana. U ovo jnedelji zauzima položaj koji će imati na rođenju.
34 nedelja
Bebe koje su rođene u ovoj nedelji imaju pluća koja su dovoljno zrela. Prosečna težina je 2250g i dužina 32cm, pa beba može da preživi bez pomoći medicinskih aparata.
35 nedelja
Težina je oko 2250g. Ona je dostigla svoj pun rast i težinu. Masno tkivo je dobro razvijeno i rasporedjeno po celom telu naročito oko ramena. Pokreti bebe su redukovani zbog njene veličine.
36 nedelja
Samo za nekoliko nedelja, beba će biti rođena. Težina je oko 2750g. Kalcijum obezbeđuje čvrstinu skeleta bebe, koji je istovremeno još uvek dovoljno mek da prođe kroz porođajni kanal.
37 nedelja
Iako je narasla dovoljno, beba i dalje raste. Ona započinje da proizvodi kortizol, hormon koji pomaže u sazrevanju pluća, da bi mogla da diše normalno.
38 nedelja
Težina je oko 3100g i dužina 35cm. Masno tkivo se još uvek produkuje iako je rast sporiji. Ukoliko je u pitanju dečak, testisi se spustaju ka skrotumu. Ukoliko je devojčica, njene genitalije su kompletno formirane.
39 nedelja
Posto je težina 3250g, ona se smesta u kanal uterusa. Pupčana vrpca koja transposrtuje hranljive materije iz placente je sada duzine oko 50cm i debljine 1.3cm. Zbog toga, pupčana vrpca može da zarobi bebu.
40 nedelja
Nakon nedelja čekanja i priprema, beba se konačno rađa. Ili možda još nije rođena. Samo 5% trudnica se porodi tačno u predvidjenom terminu. Beba se rađa sa prosečnom težinom od 3500g i dužinom od 48-51cm.

[spiffy-calendar]

[soliloquy id=”178”]