Prim. dr Radmila Novaković- ČETIRI DECENIJE uspješnog rada

„Nova Medic“ je privatna zdravstvena ustanova, specijalistička ginekološka ordinacija koja je nastala kao plod dugogodišnjeg rada i stvaralaštva prim. dr Radmile Novaković.

Ordinacija danas spada u red najsavremenijih ordinacija na području Republike Srpske, pa čak i regiona. Prva sertifikovana ginekološka ordinacija u Bijeljini pacijentima nudi profesionalan pristup prateći najnovije svjetske stručne smjernice potrebne za kvalitetnu prevenciju i liječenje bolesti.

Ova zdravstvena ustanova pruža potpunu ginekološku zaštitu žena u svim životnim razdobljima. Usluge uključuju brigu o zdravlju, kao i prevenciju, dijagnostiku i terapiju bolesti ženskih reproduktivnih organa.

Uz osnovni ginekološki pregled, pacijenti u ovoj ordinaciji mogu obaviti pregled dojki, uraditi kolposkopiju, 4D ili 3D ultrazvučni pregled koji se obavlja se najnovijom generacijom ultrazvučnih aparata, kompletnu laboratorijsku dijagnostiku, dijagnostiku steriliteta, kompletnu obradu i vođenje trudnoće, savjetovanje mladih o reproduktivnom zdravlju…

U „Nova Medic“ razgovarali smo sa prim. dr Radmilom Novaković-ginekologom specijalistom-akušerom. Njena stručnost, ljubaznost, i profesionalan odnos prema svakom pacijentu će vas već nakon prvog pregleda ubijediti da nema potrebe tražiti drugu ginekološku ordinaciju. Radno iskustvo dugo 43 godine, kvalifikacije prim. dr Radmile Novaković, savremena oprema i posebna posvećenost svakom pacijentu, garancija su reproduktivnog zdravlja žena.

Na početku razgovora kažite nam par riječi o Vašem radu, misiji „Nove Medic“ i uslugama koje pružate pacijentima?

Stručni tim ljekara „Nove Medic“ sastavljen je prvenstveno zbog zdravlja i sigurnosti pacijenata , kao i naše želje da svakom našem pacijentu pružimo kvalitetnu uslugu. Pružamo usluge iz oblasti reproduktivnog zdravlja žena. Žene su uglavnom naši pacijenti, od 15 godina pa nadalje. Okosnica našeg rada je preventivna medicina, znači rano otkrivanje i detekcija svih oboljenja. Uglavnom nam je težište na otkrivanju malignih bolesti,na pravovremenom liječenju i pregledu dojke koji se ovdje obavlja jednom godišnje svim pacijentkinjama koje prođu kroz ovu ordinaciju.

Ja bih rekla da je „Nova Medic“ savremena ginekološka ordinacija u kojoj radi iskusan kadar. Moje radno iskustvo datira od 1979.godine. Radila sam kao specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini 26 godina, a 3 godine (od 1993. do 1996. ) bila sam načelnica odjeljenja. Završila sam kurseve iz kolposkopije i ultrazvučne dijagnostike. 2005. godine otvorila sam privatnu ginekološku ordinaciju u centru Bijeljine i tako započela svoju privatnu praksu.

Imate zaista bogato radno iskustvo, radite već 43 godine, kako u državnoj zdravstvenoj ustanovi tako i u privatnoj praksi. Tokom rada susreli ste sa se mnogim lijepim stvarima ali bilo je nekih teških vremena. Kada je Vama kao ljekaru bilo najteže za ovih 43 godine rada?

Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u bijeljinskoj bolnici radili smo u veoma teškim uslovima za vrijeme rata.  Bilo je zaista rizično i teško raditi u ratnim vremenima, ali sve se to iznijelo. Radili smo konstantno u otežanim uslovima nastojeći da pored svih prepreka pružimo adekvatnu zaštitu i njegu svakoj porodilji, svakom pacijentu. Mi ljekari, za rad u teškim ratnim uslovima, nismo imali nikakvu dodatnu naknadu ali smatram da je to bio neki moj doprinos, i naravno doprinos mojih kolega, svim ženama Semberije i Majevice u toku tog nesretnog vremena.

Mnogo se stvari promijenilo od tog perioda. Vi ste se usavršavali i nadograđivali, napredovala je i medicinska oprema, promijenila se svijest o bolestima i na neki način i odnos samih pacijenata prema zdravlju. Nažalost, napredovale su i bolesti. Kako Vama izgleda medicina 21. vijeka?

Medicina 21. vijeka je preventivna medicina. To su shvatili i pacijenti, budući da je veliko težište prebačeno na same pacijente, svjesni su da moraju djelovati preventivno i voditi brigu o svom zdravlju. To je dakle neki zdrav način života. Dovoljno odmora, dovoljno sna, fizička aktivnost u toku dana, zdrava ishrana, koliko je to moguće u današnjim okolnostima. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zdravlje nije samo odsustvo bolesti nego socijalno i duševno blagostanje. Mi danas nažalost nemamo duševno blagostanje, jako ga je teško postići zbog čitavog niza problema i teškoća sa kojima su ljudi danas suočeni. Zato govorimo pacijentima da vode brigu o sebi u zdravstvenom smislu, da dolaze na redovne ginekološke preglede jer jedan pregled može da spasi život. Uglavnom su naše bolesti prilično podmukle, ne daju simptome, ništa ne boli a bolest se razvija sve do one faze kada je teško i nama i pacijentima.

Kada već govorimo prevenciji, kažite nam koliko često žene trebaju obavljati preventivne ginekološke preglede?

Ginekološki je dovoljno da mlađe žene na preventivne preglede dolaze jednom godišnje. Tada se prilikom pregleda uradi dobra klinička anamneza, pregled grlića materice, uradi se papa test i ultrazvuk male karlice. Nakon toga obično zakazujemo pacijentkinju za klinički pregled dojke gdje se pregledaju pazušne jame, nadključne i potključne jame kao i same žlijezde dojke uz uzimanje adekvatnih podataka od žene o njenom zdravlju. Da li će se raditi mamografija ili ne to zavisi od samog zdravstvenog stanja u kojem se pacijentkinja nalazi.

Po nekim novijim standardima prva mamografija se radi već sa 40 godina, lično mislim da je to malo rano ali to je neki sistem koji se danas nama nameće. Međutim, mi iskusni ljekari svakako procjenjujemo i upoznajemo naše pacijente tokom kontrolnih pregleda pa kada procijenimo da je ženi potrebna mamografija tada je i radimo. Znači, ne moramo se striktno držati tih 40 godina.

Najljepši dio Vašeg posla svakako je pomoć rađanju novog života, od samog njegovog začeća pa sve do porođaja. Koje preglede trudnice mogu obavljati u ovoj zdravstvenoj ustanovi?

Uz osnovni ginekološki pregled trudnice kod nas uraditi ultrazvučni pregled koji se obavlja najnovijom generacijom ultrazvučnih aparata, kompletnu laboratorijsku dijagnostiku, dakle radimo kompletnu obradu i vođenje trudnoće.

Već dvije godine imamo novi 4D ultrazvuk kojim obavljamo ekspertne ultrazvučne preglede, naročito trudnica. Ovaj pregled se radi uglavnom jednom u toku trudnoće, a može se raditi od trećeg mjeseca pa nadalje. Najbolje ga je uraditi oko 20-22 nedelje trudnoće.

Pored toga, kod nas je moguće uraditi i sve prenatalne testove. Mi sarađujemo sa svim kućama koje se bave genetskim analizama. Velika je prednost tih testova budući da nema traume same trudnice i ploda jer to nije invazivan pregled. 

Test se radi iz krvi majke između 9-10 nedelje trudnoće. Znači, uzima se krv i DNK iz ćelija ploda koje se već tada nalaze u krvi majke i onda se analiziraju na više nivoa. Na ovaj način mogu se na vrijeme detektovati neke osnovne bolesti jer testom se procjenjuje osnovno zdravstveno stanje ploda, ispituje postojanje patološkog stanja odnosno bolesti pa  dalje sve do nekih mikrodelicija i drugih genetskih anomalija. U širem smislu, prenatalna dijagnostika se odnosi na sve postupke koji daju informaciju o plodu, a u užem se smislu odnosi na otkrivanje različitih abnormalnosti ploda koje imaju genetsku podlogu.

Ordinacija „Nova Medic“ ima uspješnu saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, što znači da su Vaše usluge dostupne i pacijentima koji nisu u mogućnosti izdvojiti sredstva za privatne preglede.

Mi imamo uspješnu saradnju sa FZO RS već punih 14 godina. Među prvima smo se priključili tom projektu Fonda, jer sam smatrala da treba dati podjednaku šansu i onim pacijentima koji nisu u mogućnosti da plate privatne usluge. Imamo zaista uspješnu saradnju koja dugo traje. Sada smo u fazi obnavljanja tog ugovora i registracija pacijenata vrši se svake godine od 1 oktobra do 31 decembra. Znači, svaka žena može da promjeni ginekologa ukoliko nije zadovoljna i može da se registruje kod ginekologa kojeg ona želi, bilo u nekoj od privatnih ordinacija koje sarađuju sa Fondom ili u Domu zdravlja.

Vaša poruka pacijentima.

Jedan pregled može da spase život. Žene trebaju redovno da se kontrolišu jer bolesti, kao što sam već napomenula, često ne daju simptome. Ono što uvijek govorim pacijnetkinjama jeste – redovno se pregledajte, nemojte se plašiti i živjeti u strahu od posjete ginekologu. Svaki ljekar zna sve ono bitno za otkrivanje bolesti bilo da se radi o malignoj ili nekoj drugoj bolesti. Sve je u tom ranom otkrivanju. Dakle, redovni ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na postojanje bolesti , a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.

Latest Article

Need Help?

Call Us

+6221.2002.2012

(Free Toll)