Chlamidyia

Hlamidija trahomatis je bakterija koja uzrokuje jednu od najčešćih polnih bolesti. Infekcija se dijagnosticira kod 4 – 12% odraslih žena i čak 9 – 25% adolescentkinja.
Procjenjuje se da pri svakom polnom odnosu postoji približan rizik od oko 75% za prijenos infekcije s jednog (inficiranog) na drugog partnera. U muškaraca se očituje vrlo blagim simptomima (iscjedak svijetle boje, neobičan osjećaj u mokraćnoj cijevi ili u donjem dijelu trbuha) koji su slabo izraženi i nejasni, pa najčešće prolaze neprimjećeni ili se zanemaruju, a u 50% bolest se razvija pritajeno.
Za razliku od drugih polnih bolesti, klamidijska infekcija se u velikom broju slučajeva razvija bez očitih simptoma: čak 30 – 50% žena s upalom vrata maternice ne osjeća nikakove tegobe. Tipična simptomi kod žena obuhvataju upalu vrata maternice, s pojačanim iscjetkom žućkaste boje, guste ljepljive konzistencije i upalu mokraćne cijevi, sa smetnjama prilikom mokrenja u vidu peckanja ili bolova. U slučaju širenja upale na jajovode i jajnike nastaje upala s bolovima i napetošću u donjem dijelu trbuha, pojačanim vaginalnim iscjetkom, bolovima kod polnog odnosa koji mogu biti praćeni osjećajem mučnine ili povraćanjem, nepravilnim krvarenjima, dok tjelesna temperatura ne mora biti povišena. Prirodna posljedica neliječene infekcije je neprohodnost jajovoda, odnosno neplodnost (rizik oko 10%) i povećani rizik od ektopične (vanmaterične) trudnoće. Hlamidijska infekcija, krivi se i za nastanak spontanog pobačaja, te je u mnogim zemljama svijeta test na klamidiju sastavni dio smjernica za prenetalnu brigu. Hlamidije su osjetljive na antibiotik, te je liječenje vrlo uspješno. Nužno je liječiti oba partnera. Jednom izliječena infekcija ne znači i zaštitu od bolesti u budućnosti, jer se infekcijom ne stiče otpornost na hlamidiju. Ako se ne poštuju zaštitne mjere (kondom), može se ponovno zaraziti.
Dijagnostikuje se analizom briseva i serološkim pretragama. U lečenju se koriste odgovarajući antibiotici, ponekad dugotrajno, ali uspešno.
U liječenju hlamidijske infekcije nema alternativnih mogućnosti. Nepravilno liječenje ili izostanak antibiotske terapije mogu imati previsoku cijenu za oba partnera. Kako se u liječenju koriste visoke doze antibiotika, preporučuje se obratiti pažnju na prehranu, i regeneraciju vaginalne flore. Kao i uvijek kod antibiotskog liječenja, preporučuje se povećati unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil) i smanjiti, odnosno izostaviti unos rafiniranih šećera i ugljenohidrata. Uzimajte dobre multivitaminske preparate. Izbjegavajte hemijske preparate, nošenje hulahopki ili tanga gaćica. Ne koristite tampone. Nastavite održavati vaginalnu sluznicu zdravom uz siguran i zaštićeni polni odnos. Pridržavajte se pravila o upotrebi kondoma, porazgovarajte o toj temi prije nego što se vaš partner uzbudi.

[spiffy-calendar]