GINEKOLOŠKA DIJAGNOSTIKA

1. Osnovni ginekološki nalaz:
Naša ordinacija smatra da je prevencija na prvom mestu u zaštiti zdravlja. Stoga redovni, kontrolni pregledi predstavljaju osnovu preventive.
Najveći broj eksperata savjetuje da ukoliko ste seksualno aktivni ili imate preko 18 godina da bi trebalo bar 2 puta godišnje odlaziti kod ginekologa na redovan kontrolni pregled.
Osnovni ginekološki pregled predstavlja opšti pregled polnog organa koji se obavlja manuelno i spekulumom. Njime se postavlja osnovna dijagnoza odnosno upućuje na to da li postoji neki poremećaj ili ne.
Da bi se detaljno, precizno postavila dijagnoza ukoliko postoji neka sumnja može se izvršiti ultrazvučni ili color doppler pregled, kolposkopski odnosno videokolposkopski pregled, potom analiza briseva, a takođe i laboratorijska analiza.
2. Pregled dojki:
Savjetuje se da žene između 20 i 35 godina jednom u tri godine dolaze na redovan pregled dojki kod ginekologa, a jednom mjesečno da urade samopalpaciju.
Za žene starije od 35 godina preporuka je da se odlazi na pregled dojki kod ginekologa kombinovan sa ultrazvucnim pregledom jednom godišnje.
Pregled dojki se vrši dodirom i posmatranjem. Takođe se uzima i bris dojke kako bi se uradila citološka analiza sekreta ili eventualno punkciona biopsija radi histološke analize. Ultrazvucni pregled dojki u mnogome rasvetljuje dijagnozu i često se primjenjuje, a kad dojka ima manje žljezdanog tkiva radi se mamografija.
Redovan pregled dojki je uspješno preventivno sredstvo za rano otkrivanje karcinoma, a takođe i pri dijagnosticiranju cista i drugih bolesti dojki.
3. Kolposkopija:
Kolposkopija je dijagnostička procedura kojom se pod svjetlom, uveličavajućim optičkim aparatom ( kolposkopom ) prate promjene na tkivu grlića materice, vagine i vulve.
Mnoge benigne, premaligne i maligne promjene u ovim predjelima ima uočljive karakteristike koje se ovakvim pregledom mogu detektovati.
Za kolposkopski pregled može se koristiti i Videokolposkop koji uveličavajuću sliku promjena tkiva prenosi na ekran kako bi i pacijenti mogli da imaju uvid o kakvim promjenama je riječ.
Ova metoda je najkorisnija pri ranom utvrđivanju promjena na prelazu sluzokože vagine u sluzokožu grlica koje mogu biti uzrokovane tumorom, genitalnim herpesom, Human Papilloma Virus-om ( kondilomi ) , ali i kod drugih oblika promjena na genitalnom tkivu.
4. Ultrazvuk:
Ultrazvuk je bezbolna, neškodljiva i jedna od najkorisnijih dijagnostičkih metoda u medicini. Korišćenjem visokofrekventnih ultrazvučnih talasa vrši se vizualizacija svih tkiva, mnogih unutrašnjih organa, njihova veličina, struktura, prokrvljenost, prohodnost i što je veoma bitno moguće je otkriti veliki broj patoloških promjena, izraslina, tečnosti, ruptura, lomova.
Najznačajnija i najvelicanstvenija primjena u ginekologiji je tokom trudnoće kada se prati bebin razvoj.
5. Color Dopler 3D
Doppler ultrazvuk se koristi kako bi se posmatrao protok krvi kroz krvne sudove. Njime se dolazi do informacija o brzini i pravcu protoka krvi u arterijama i venama u cijelom tijelu pa i u unutar samih organa.
Doppler ultrazvuk se koristi da se detektuju krvni ugrušci, blokirani ili suženi krvni sudovi koji mogu da budu uzroci vrtoglavice, bolova u različitim dijelovima tijela, paralize, gubitka vida, slabosti itd.
U ginekologiji se najčešće primjenjuje tokom praćenja trudnoće zahvaljujući čemu dobijamo važne podatke o dinamici protoka krvi kroz pupčanik i placentu, potom informacije o anatomiji srca bebe i velikih krvnih sudova.

[spiffy-calendar]

[soliloquy id=”194”]